Spring naar inhoud

Zondagmiddag mijmering #2

28/01/2006
Afgelopen woensdag las u over de Microsoft bijeenkomst die ik die dag bijwoonde. Ik kondigde toen al aan dat ik ook nog wat zou schrijven naar aanleiding van de futurist die bij die gelegenheid een presentatie hield. In het kader van ‘zondagmiddag mijmeringen’ ook wat gedachten van mezelf bij dit onderwerp. Dus houd u vast! 🙂Megatrends die aan de orde kwamen:

– Globalisme

– Leeftijd (vergrijzing)

– Minder kinderen

– Vrouwen worden belangrijker

– Mobiliteit

– Immigranten binnen EU

– Virtual communities

– Technologische kennis

– Netwerk van communicatie/media

– Vrije keuze van levenEen stelling die naar voren werd gebracht was: technologie gaat doorslaggevend zijn voor de toekomstige welvaart. Enkele gevolgen -die we nu ook al ondervinden overigens_:

– Virtuele communicatie gaat fysieke communicatie evenaren.

– Kijken vanuit de gebruiker wordt steeds belangrijker.

– ‘The world is flat’ naar Milton Friedman. (Hier staat een kritische beschouwing daarover overigens).

– ‘Self growth’ nanotechnologie.Boeiend onderdeel van de presentatie was het moment waarop het publiek werd uitgenodigd zelf met buurman of buurvrouw te bediscussieren wat vooral belangrijk zou worden in het jaar 2020. Zelf dacht ik daarbij aan een paar dingen zoals: het vermogen tot empathisch gedrag (vanuit de noodzaak te kunnen kijken vanuit de ‘gebruiker’) en het ontdekken, samenvoegen en creatief toepassen van patronen.

In de centrale discussie die volgde kwam vooral naar voren: cultuur. Dus dat wat moeilijk te kopieren is, wat eeuwen heeft geduurd om op te bouwen.Maar verder ook leuke gedachten over wat er wel en wat er niet zou zijn in 2020:

– telefooncellen verdwijnen uiteraard

– de koe verdwijnt uit het nederlandse landschap, of toch niet: hij blijft als toeristische attractie

– de cd en dvd verdwijnen

– maar sinterklaas en zwarte piet blijven bestaan…!Na afloop ging het aan de borrel nog even door over de toekomst. Hierbij kwam ook Kevin Kelly langs met zijn artikel over The Machine. Ik kon niet nalaten om de vergelijking van het internet met de menselijke hersenen nog een stukje door te trekken door ook een voorspelling te doen voor 2020. Als de metafoor klopt, zitten we dan niet in het stadium van een kind die net een beetje begint te ontdekken hoe die zelf in elkaar zit? En gaat een kind, eenmaal voorbij dit stadium, niet de wereld om zich heen ontdekken? Om te bemerken dat er nog meer wezens zijn om hem heen? Daarom mijn voorspelling: eerste contact met buitenaards leven in 2020! 😉
4 reacties leave one →
 1. 09/02/2006 9:37 pm

  Hoi Joost,

  Gisteren een seminar over informatiebeveiliging bijgewoond. Vele onderwerpen die jij in je blog aansnijdt raken de noodzaak tot beveiliging van de informatievoorziening. Microsoft behoorde bij de belangrijker sprekers.
  Gezien het feit dat je netwerk steeds opener wordt (het internet is je bedrijfsnetwerk aan het worden) had microsoft wel een leuke vergelijking: Voorheen was je netwerk ingericht als een soort fort, met slotgrachten (firewalls) er om heen. Vandaag moet je je netwerk meer zien als een winkelcentrum: Iedereen loopt in en uit, maar de winkeltjes zelf hebben hun beveiliging wel goed geregeld….

  Meer weten? Laat maar horen..

  HP

 2. 12/02/2006 12:05 am

  Dag Joost,

  Ben erg benieuwd wie de futurist was die een presentatie hield bij Microsoft. En op welke wijze en naar aanleiding van welke informatie werd aangetoond dat vrouwen belangrijker worden.

 3. 26/02/2006 3:51 pm

  @Henk: Hm ja, de vergelijking snap ik. Wat je daar nog bij moet bedenken is dat de beveiliging van die winkeltjes niet meer bij jezelf ligt, maar dat je er op moet vertrouwen dat deze goed wordt verzorgd door de winkel waarbij je koopt. Of beter gezegd: je legt vast (in een SLA) welke beveiliging wordt geleverd. SLA-management wordt daarom m.i. een belangrijk iets, vooral ook omdat de ‘winkels’ zelf vaak ook weer inkopen bij andere ‘winkels’, dus de onderlinge afhankelijkheid is enorm.
  Je zult komende tijd daarin zonder twijfel ook meer vangnetachtige constructies zien ontstaan…

 4. 26/02/2006 3:58 pm

  @David: De spreker heet Marcel Bullinga. De trend dat vrouwen belangrijker worden werd niet verder uitgediept. Ik heb je site gezien. Goed! Ik snap je vraag. Misschien dat googlen op Marcel Bullinga je verder kan helpen. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s