Spring naar inhoud

Microsoft meeting: Sharepoint rules

25/01/2006

Vanmiddag was ik bij een kwartaalbijeenkomst van Microsoft voor haar system integrator partners in Nederland. Het programma bestond uit een aantal lezingen. De eerste lezingen gingen over trends in ICT en business en hoe Microsoft hier op inspeelt. De laatste lezing was een lezing over ‘de toekomst’ over hoe de wereld er uit zal zien in 2015. Hier zal ik in een latere post nog op terugkomen.

Een aantal thema’s voor de ICT-wereld kwamen naar voren: van software naar business, van IT naar oplossingen, van product naar platform.

Een grafiek toonde hiervan de noodzaak aan: de opbrengsten van hard- en software dalen steeds verder, terwijl de opbrengsten voor management en support steeds meer stijgen.

Daarnaast kwamen een aantal trends voor bedrijven aan bod:

 • One world of business. 

  • Always on/always connected.
    
    
 • Transparantere organisaties.
 • NetGen meets BabyBoom.
 • Operational efficiency.

Om “NetGen meets BabyBoom” er uit te pakken: hierbij gaat het om de te verwachten clash tussen (nu) tieners die gewend zijn aan veelzijdige communicatie en netwerken via het internet die straks in bedrijven komen waarin dit niet kan of mag (“MSN mag bij ons bedrijf niet, want dan wordt er teveel over wissewasjes gechat.”)

Veel nadruk op ‘samenwerken’. Uiteraard neemt Sharepoint in de Microsoft-filosofie hierin een centrale plaats in. Met name Windows Sharepoint Services (WSS) zal voor bedrijven noodzakelijk zijn (in combinatie met Active Directory) om geavanceerde functionaliteit binnen Office te kunnen ontsluiten.

Als belangrijkste producten van Office voor Business werden genoemd:  

 • Live communication server (MSN-en binnen de bedrijfsmuren)
 • Business Scorecard Manager (bijhouden van prestaties op bedrijfs-, afdelings- en individueel niveau)
 • Sharepoint
 • Rights Management Server (beheer van rechten)
 • Information Bridge Framework (koppeling met externe systemen bv SAP)

Tevens werd nog eens gerefereerd aan de overname van Groove Networks door Microsoft afgelopen jaar. Groove is gespecialiseerd in P2P-oplossingen. Als consument kent u die al in Kazaa. Binnenkort kunt u die dus ook in uw bedrijfsnetwerk verwachten! Als dit u interesseert (of misschien wel alarmeert), lees het artikel van Frank Dzubeck in InfoWorld of van Yoeri Lauwers op Tweakers.nl er op na.

Het was zeker een interessante middag waarvan blijft hangen dat Microsoft serieus bezig is met nieuwe manieren van werken in bedrijven te faciliteren. En dat ze zeker van plan is om de positie die ze heeft met Office en Outlook in bedrijven wat dat betreft maximaal uit te nutten.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s