Spring naar inhoud

Web 2.0 verduidelijkt…

18/01/2006
tags:

Gisteren las u de nogal verregaande uitspraak van de investeringsbank CSFB dat “traditional software is already dead”. Nog belangrijker dus om de gevolgen van Web 2.0 voor uw business te doorgronden.

 

Wat Web 2.0 inhoudt wordt duidelijker en duidelijker. Het vorig jaar gepubliceerde artikel door Tim O’Reilly was wat dat betreft al uiterst lezenswaardig. Nog even de belangrijkste punten uit dat artikel op een rij:

  1. Het Web als platform: dus niet als toepassing, maar als platform dat de mogelijkheid biedt om allerlei zaken te laten gebeuren. Hierover is een bekende kaart verschenen:

 

 

Les: Zorg voor hefboomwerking via customer self service en data management om het gehele web te bereiken, niet alleen de ‘hotspots’, maar ook de verder liggende delen (‘the long tail’).

  1. Benutten van collectieve intelligentie. Netwerkeffecten van gebruikersbijdragen vormen de sleutel tot marktdominantie in het Web 2.0 tijdperk.
  2. Data is the next Intel Inside: database management is een kerncompetentie van Web 2.0 bedrijven, zelfs zodanig dat de toepassingen ervan soms ‘infoware’ worden genoemd in plaats van ‘software’.
  3. Einde van de software release cyclus. Software wordt geleverd als een service, niet als een product. Gebruikers zullen mede-ontwikkelaars van de software worden. Softwareaanpassingen zijn continu.
  4. Lichtgewicht programmeermodellen: losgekoppelde systemen, mash-ups, ‘syndication’ (zenden van data naar buiten in plaats van controleren waar het terecht komt).
  5. Software boven het niveau van een enkel apparaat: zaken spelen zich af op het Web, niet meer op een standalone PC.
  6. Rijke gebruikerservaringen creëren door gebruik te maken van (bijvoorbeeld) AJAX.   

 

Een recenter artikel van de hand van Ellyssa Kroski over ‘De hype en de ‘Hullabaloo’ van Web 2.0’ is eveneens lezenswaardig. Een goed lezer is na doornemen ervan helemaal bij is met wat Web 2.0 nu allemaal inhoudt.

Morgen zal ik u meenemen in de (al eerder aangehaalde) visie van Kevin Kelly over “The Machine”…

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s