Spring naar inhoud

Wiki’s en weblogs binnen ‘verstolde’ organisatie

24/11/2005
Interessante discussie vandaag. Een organisatie waarin kennis vast verankerd zit in vaste structuren. Waarin kennisoverdracht vooral plaats vindt door veel zenden van informatie. Ik vermoed dat Frans van der Reep hiervoor het begrip ‘gestold’ zou gebruiken (hou morgen even mijn weblog in de gaten, dan kan ik de titel van het laatste boek van Frans noemen, voor wie interesse heeft). Het gaat er mij om de kennis in de organisatie weer meer te laten stromen. De vraag is natuurlijk hoe?  

Antwoord vind ik hierop in Web 2.0 technieken, die liggen op het vlak van social software. Ton Zijlstra betoogt ronduit zelfs dat kennismanagement social software gewoon nodig heeft.  

In de discussie die ik vandaag had met een mede-consultant kwamen we als  deelconcept uit op een wiki (een soort encyclopedie op internet, gemaakt door de gebruikers, zie bijvoorbeeld www.wikipedia.org). We bespraken echter ook de cultuur en de omvang van de organisatie en in hoeverre een wiki hierbij zou passen. Dit leidde tot de conclusie dat een vooraf ongestructureerde wiki tot niets zou leiden. Als we die echter inrichten volgens de werkprocessen en ook het vullen van content binnen die zelfde werkprocessen leggen, dan wordt dit door de organisatie ervaren als een logisch informatiemiddel.

Twee gedachten kwamen naar boven ten aanzien van het wiki-gebruik (geldt ook voor weblogs) binnen de bedrijfsmuren. Ten eerste dat de kans op succes wordt vergroot door aan te haken op de bedrijfsprocessen in structuur en werkwijze. Ten tweede: een bepaalde minimale bedrijfsgrootte is nodig. Naar mijn mening ligt die minimale omvang rond de 150 mensen. Er zijn namelijk twee belangrijke drivers voor iemand om een weblog te beginnen: de wens om kennis te etaleren en de kans om hierdoor in contact te komen met anderen die zich op hetzelfde terrein bevinden. Bij een kleine organisatie is met name dit laatste al zo eenvoudig gewoon op de werkvloer, dat de meerwaarde van de weblog of wiki ontbreekt. Kan de weblog of wiki worden gelezen door een groter aantal mensen, dan kunnen hier ineens wel nog onbekenden tussen zitten, met wie het contact op deze manier wordt gelegd.   

Het getal 150 is overigens een bekende maat voor het aantal mensen waarover redelijkerwijs gesproken een individu nog goed zicht heeft. Het getal wordt onder meer genoemd in een boek als The Tipping Point van Malcom Gladwell over viral marketing.

Over Web 2.0 heeft o.m. Frankwatching meerdere blogs gewijd. Over de tastbare waarde ervan schrijft hij:

  • Leveraging: Het geeft hefboomwerking aan The Long Tail. Amazon en eBay gebruikten dit idee om bedrijven van miljoenen euro’s op te bouwen. Web 2.0 biedt zowel het publiek hiervoor als de services.
  • Small Pieces, Loosely Joined. Het is een verzameling van kleine partjes die samen iets groots maken. Grote alomvattende oplossingen werken niet langer meer. Ontwikkelingen gaan razendsnel en bestaan soms maar kort.
  • Self-Service and Participation. Sta open voor selfservice en partipatie en er komt een continu proces op gang van nieuwe waarde voor je Web 2.0 applicatie. Bijvoorbeeld door tagging, ranking, trackbacks en het opbouwen van een reputatie.
  • Radical Decentralization. Kies voor een radicale decentralisatie. Een toepassing die op zichzelf blijft staan is niet langer acceptabel, nieuwe oplossingen moeten snel op kunnen schalen.

Emergent Behavior. Blijf acteren, zorg ervoor dat Web 2.0 functionaliteit hergebruikt, geaggregeerd en in combinatie gebruikt kan worden en dat het resultaat hiervan weer in een toepassing geïntegreerd kan worden.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s