Spring naar inhoud

Hoe verlies je je intranet gebruiker?

15/11/2005

Een intranet is vooral een functioneel instrument. Toch worden soms wel inspanningen gedaan om het bezoek van het intranet te stimuleren. Soms door bijvoorbeeld een gimmick op de homepage. Vandaag heeft iemand bij ons de “quote van de dag” nog op het intranet gezet: een opvallende uitspraak die is opgepikt ergens in het bedrijf.  Het is ook wel eens leuk om het van de andere kant te benaderen: hoe verlies je nou intranet gebruikers? Iemand heeft dit een keer onderzocht en ik heb het toen opgeschreven. Het staat in wat oude aantekeningen van me, helaas zonder vermelding van de bron. De top 5 voor het verliezen van intranet gebruikers luidt:
5. Overbeveiliging
4. Zwakke zoekmachine
3. Duplicatie van content
2. Geen intuïtieve navigatie
1. Verouderde informatie

Met overbeveiliging wordt bedoeld dat je als gebruikers allerlei onderdelen tegenkomt waar je niet in mag. Je krijgt een popup venster waarin je dit duidelijk wordt gemaakt. Niet alleen weinig motiverend, het maakt iemand ook tot een vreemde van het bedrijf waar ze werkt.
Op nummer 4, zwakke zoekmachine, hoef ik denk ik niet nader toe te lichten. Overigens heeft Sharepoint bijvoorbeeld een erg krachtige zoekmachine.
Duplicatie van content wil zeggen: je komt dezelfde inhoud op verschillende plekken tegen, maar met net andere informatie er omheen. Dit doet de gebruiker twijfelen of zij de informatie eerder is tegengekomen, of die hetzelfde was als deze en of dit dan wel de juiste versie is.
Ook nummer 2, geen intuïtieve navigatie, is natuurlijk een open deur. Vraag is natuurlijk, wanneer is navigatie dan wel intuïtief? Dat heeft te maken met de context van de gebruiker. En de context varieert natuurlijk in de tijd. Nog wel lastig dus. Hier kom ik ongetwijfeld nog een keer op terug als we het hebben over processen.
Met stip op 1: verouderde informatie. Je ziet het ook wel op internetsites: sites die er uitzien als spooksteden, waar de laatste ziel zich uit de voeten heeft gemaakt. Het laatste nieuws met als datum vier maanden geleden…

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s