Spring naar inhoud

Internet en Business Process Management (2)

12/11/2005
Gisteren had ik het over hoe internet (zoals men er in traditionele zin over praat) en Business Process Management steeds dichter naar elkaar toegroeien. Als eerder gezegd vind ik Microsoft een van de bedrijven die dit goed door heeft gehad en hier op inspeelt met nieuwe versies van Office, Sharepoint, BizTalk, MCMS, maar bijvoorbeeld ook Office Live, waarvoor Microsoft www.live.com heeft overgekocht van Mojo. En nu was er deze week dan ook nog dat ‘uitgelekte’ memo, ondertekend door Bill Gates en Chief Technology Officer Ray Ozzie. Toverwoord in het memo: SEAMLESS, naadloos dus. Als u mijn blog een beetje heeft gevolgd dan hoef ik u niet te vertellen dat deze denkwijze me uit het hert gegrepen is!

 

Gisteren gaf ik u het begin van een stuk over BPM dat ik schreef aan de hand van het boek “The Third Wave” van Fingar en Smith. Vandaag hiervan het tweede deel, morgen het slot. Mogelijk interessant voor wat overpeinzingen in het weekend.  

 

(…Met Business Process Management breekt een nieuw paradigma door, dat niet slechts is gebaseerd op volgordelijkheid, functies en lineariteit, maar dat ook voorheen lastig te automatiseren zaken als gelijktijdigheid, processen en communicatie omvat. Onder dit dynamisch paradigma zal niet slechts worden gekeken naar data maar naar processen…)

 

Hoe dit kan? Een nieuwe taal om de software in te schrijven is ontwikkeld op basis van een nieuw rekenmodel: pi-calculus. Dit rekenmodel kent een aantal extra kenmerken die de huidige software niet bezit, zoals het kunnen behandelen van processen als entiteit, processen kunnen creeren, communicatie tussen processen kunnen beschrijven en non-determinisme. De nieuwe programmeertaal maakt het daarom eenvoudiger mogelijk om bedrijfsprocessen volledig te digitaliseren, inclusief die lastige, onvoorspelbare klantvraagkant van de business.  

 

Een klein stukje achtergrond bij de programmeertaal, die de naam BPML heeft meegekregen, dit staat voor Business Process Management Language. BPML is een universele standaard, die kan worden ingezet om meervoudige process deelnemers te handlen, om berichtenstromen dynamisch te beheren, om dynamische procesvertakking uit te voeren, om transparant processen binnen gestelde parameters te houden, om business rules in vast te leggen en om geneste processen en gedistribueerde transacties te beschrijven.

 

BPML is direct uitvoerbare code, dus wijzigingen behoeven niet apart te worden geimplementeerd, maar worden direct uitgevoerd, realtime! Ontwerp, deployment en onderhoud verlopen daarom parallel in plaats van sequentieel.

 

Voor BPML zijn nu al hulpmiddelen ontwikkeld, zoals BPMN, waarmee business mensen direct de flow van processen in stroomschema’s kunnen vastleggen. BPMN staat voor Business Process Management Notation. Omdat BPMN alleen maar een andere representatie van BPML is, zijn wijzigingen in de procesflow direct uitvoerbaar. Dit betekent dat business mensen het stuurwiel veel directer in handen krijgen dan tot op heden!

 

BPML draait op een BPMS, een Business Process Management Server. De combinatie biedt verregaande mogelijkheden tot digitalisering van processen, inclusief bijvoorbeeld simulatie van scenario’s. Heel direct kan worden gewerkt van visualisatie van processen naar een systeem dat deze ook daadwerkelijk uitvoert, want beide gebeurt op exact hetzelfde systeem!

 

Business mensen zullen hun bedrijfsprocessen kunnen bewerken zoals berekeningen in een spreadsheet kunnen worden uitgevoerd, inzichtelijk en direct uitvoerbaar. Vergelijk het met de tegenwoordige manier waarop vliegtuigen en auto’s worden ontworpen met CAD/CAM. Een wijziging in het CAD/CAM model zorgt ook direct voor een wijziging in de fabricatie. Op die manier is het toevoegen, aanpassen of verwijderen van deelprocessen ineens veel eenvoudiger en kan gecontroleerd gebeuren.

 

Het op die manier digitaliseren van processen betekent dat iedereen vanuit diens eigen behoefte view zicht heeft op het proces. En dus geen beeld dat is gevormd vanuit papieren procedures of afspraken, maar een beeld zoals het bedrijf exact werkt (omdat beschrijving en werking ineen vloeien)! 

 

Morgen laatste deel! Vast goed weekend.

 

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s