Spring naar inhoud

Praktijkgeval kennismanagement

10/11/2005

Op onze Sharepoint portal hebben we een site ingericht die uitsluitend is ingericht voor informatie over Sharepoint. Deze informatie hebben we ingedeeld ten behoeve van sales & marketing, projectmanagers, software developers, beheerders en ontwerpers. De informatie bestaat uit ondermeer documenten, links, blogs en verwijzingen naar personen. Inmiddels hebben we met elkaar zoveel informatie verzameld dat we bijna door de bomen het bos niet meer zien. Vandaag heb ik besloten dat het tijd was voor aktie op dit gebied: er moet weer meer overzicht komen. Een hele praktische case kennismanagement, zoals dat in veel organisaties zal voorkomen.

Wat we hierop hebben bedacht zal u niet als een verrassing komen: een extra nivo aanbrengen in de informatie. Hierbij ben ik uitgegaan van alle processen die rondom een Sharepoint ontwikkeltraject spelen. Voor elk hoofdproces ontwerpen we weer een nieuwe site. Dit biedt namelijk de mogelijkheid om een procesverantwoordelijke aan te wijzen en betrokkenen in het proces toegang te geven tot die specifieke informatie.

Verder gebruik ik het Architecture Maturity Model (zie bijvoorbeeld Sogeti) hierbij om per hoofd- en subproces een indicatie te geven wat de graad van ontwikkeling is. Binnen de sites rond subprocessen worden de indicaties ingevuld en op hoger niveau worden ze als gemiddelde getoond. Dit betekent dat op de top level Sharepoint site direct is te zien hoever we staan met onze Sharepointkennis en waar eventuele hiaten zitten.

Wat ik hiermee wil zeggen over kennismanagement: pak verbrokkelde stukjes kennis samen in subprocessen en subprocessen weer in hoofdprocessen. Dit geeft houvast om de kennis te beleggen in de organisatie. Faciliteer dit vervolgens weer door middel van een internettoepassing als bijvoorbeeld Sharepoint. Zorg voor meetbaarheid door een algemeen aanvaard model als basis te gebruiken voor de communicatie over de status van de kennis.

De MKB-ondernemer wijs ik graag nog op een gratis boekje van Syntens over kennismanagement.

Succes!

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s